Πως αλλαξε η ζωη μου οταν πηρα σκυλακι!

2019-09-04 13:45

Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα καλή σχέση με τα ζώα, θυμάμαι την μητέρα μου να με μεγαλώνει με φόβο προς τα ζώα επειδή τα σιχαινόταν και τα φοβόταν και η ίδια.  Η μόνη επαφή με ζωάκι ήταν το Πάσχα κοτοπουλάκι ή παπάκι που με έπαιρνε και το μεγάλωνα σε κότα ή κόκορα και το έδινε μετά.  Μία χρονιά μας έδωσε ένας θείος ένα παπαγαλάκι το λατρέψαμε όλοι ακόμα και η μητέρα μου και ας της πήρε πολύ χρόνο.

Ζούσαμε όλο το σόι σε μια πολυκατοικία και κάνεις άλλος δεν είχε ένα σκυλάκι ή μία γατούλα ώστε να μάθω να τα αγαπώ τα ζώα. 

Ο Φόβος μου προς τα σκυλιά μεγάλωνε, άκουγα την μητέρα μου να μιλά θυμωμένα για τα αδέσποτα που την κάνουν να φοβάται τα πρωινά που περίμενε το λεωφορείο να πάει στην δουλειά.  Και σαν να μην έφτανε αυτό μου επιτέθηκε σε ηλικία δημοτικού ένα ντόπερμαν που έσπερνε τον τρόμο στην γειτονιά γιατί ο ιδιοκτήτης του το άφηνε ελεύθερο και ορμούσε σε μικρά παιδιά.  Δεν θυμάμαι και πολλά από την επίθεση του, μόνο την στιγμή που το είδα από μακριά να τρέχει επάνω μου και με έριξε κάτω. Πέρασε 3 μήνες ανήμπορη να περπατήσω , με καθημερνό μαρτύριο να μου τρίβουν το πόδι με σαπούνι για να βγει νέο δέρμα να καλύψει τα κόκαλα. Με είχε σύρει και με δάγκωσε με αποτέλεσμα να φύγει το δέρμα από το ένα κουντουπιε του ποδιού και σε άλλα μέρη στο σώμα. Δεν θυμάμαι περισσότερες λεπτομέρειες.  Έβλεπα σκύλο και έτρεμα μέχρι που απέκτησα το δικό μου.

Δεν ήταν απόφαση δική μου, βρέθηκα ξαφνικά με ένα γλυκύτατο 30 ημερών κουτάβι.  Ένα φιλικό ζευγάρι μετά την απόκτηση των δικών τους σκυλιών θεώρησε πως θα μου έκανε καλό ένα σκυλάκι, πόσο δίκιό είχαν και πόσο τους ευγνωμονώ!!!

Κλεισμένη στο σπίτι να μάχομαι με τους πόνους για χρόνια ήρθε ξαφνικά ένα πλασματάκι που ήθελε φροντίδα και εκπαίδευση. 

Μου πήρε 2 μήνες για να το αγαπήσω ολοκληρωτικά και να συμβιβαστώ στο γεγονός να πονάω φρικτά μα να βάζω τις ανάγκες του πάνω από την ανάγκη μου για να χωθώ στο κρεβάτι και να μην κάνω τίποτα άλλο.  Χάρις σε αυτό άρχισα να βγαίνω από το σπίτι!

Δεν είχα τον χρόνο να δω βίντεο και να διαβάσω για το πως έπρεπε να συμπεριφερθώ και το πως να το εκπαιδεύσω με αποτέλεσμα να κάνω τόσα λάθη στην συμπεριφορά μου απέναντι του.

Πριν πάρετε το οποιοδήποτε ζωάκι πρώτα διαβάστε το πως πρέπει να φέρεστε.  Γιατί μετα δημιουργείτε άσχημες συμπεριφορές στο ζώο. Δεν φταίει αυτό μα η δική σας λάθος αντίδρασή στις καταστάσεις που θ α έρθουν. 

Γιατί θα έρθουν!! Κανένα σκυλάκι ή γατούλα δεν γεννείται εκπαιδευμένο.  Και εάν νομίζετε πωσ από μόνο του θα μάθει να φέρεται πιο αρμονικά στο σπίτι κάνετε μέγα λάθος!!

Θα ξεκινήσω να σας γράφω όσα θα ήθελα να μου είχαν πει πριν αποκτήσω το κουταβάκι μου. Πολλές φορές σκεπτόμενή την συμπεριφορά μου νιώθω τύψεις και θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω...

Ναι το σκυλάκι σου θ α κάνει ζημίες. Όχι γιατί το κάνει επίτηδες να σου την σπάσει μα γιατί είναι η φύση του να εξερευνάει και να τα βλέπει όλα παιχνίδια.

Ναι θα δαγκώνει εάν δεν του μάθεις εσύ να μην το κάνει.

Ναι θα σου τρώει τα έπιπλα εάν εσύ δεν του μάθεις να μην το κάνει.

Ναι θα γαβγίζει σε όποιον έρχεται στο σπίτι, σε όποιον περνά από την εξώπορτα σου και όταν θα μένει μόνο του και όταν θα χτυπά το θυροτηλέφωνο. Μπορεί να καταφέρεις να μειώσεις το γάβγισμά με εκπαίδευση μα παίζει ρόλο και η ράτσα του σκύλου σε αυτό. 

Θα είναι σαν να έχεις αιώνια ένα μωρό παιδί στο σπίτι που δεν θ α μεγαλώσει ποτέ ώστε να φροντίζει τον εαυτό του.  Θα το φροντίζεις εσύ για πάντα χωρίς εσένα δεν θα μπορεί.

Ναι θα τύχει να νιώθεις κουρασμένος και νευριασμένος και θα νιώσεις πως η φροντίδα του σε κουράζει ή πως δεν έχεις όρεξη σήμερα να ασχοληθείς, όπως νιώθουν και οι μητέρες που μεγαλώνουν μικρά παιδιά. 

Ο σκύλος σου πρέπει να βγαίνει έξω 2-3 φορές την μέρα, βαριέσαι ξε βαριέσαι. Εάν δεν θα βγαίνει θα φέρεται πιο άτακτά στο σπίτι μέσα.

Δεν θ α μπορείς να είσαι απρόσεκτος και να αφήνεις το κουτάβι από τα μάτια σου γιατί θα φάει ότι βρει και ότι σου πέσει κάτω. Θα δαγκώνει καλώδια και έπιπλα. Η μόνη λύση είναι να μετατρέψεις το χώρο σου για να είναι ασφαλή και εκπαίδευση. 

Εκπαίδευση και πολύ υπομονή!!!! Εάν θες ένα ζώο να το έχεις και να μην ασχοληθείς μαζί του τότε ο σκύλος δεν είναι για σένα.  Είναι κρίμα να το παρατήσεις επειδή το βαρέθηκες να σου κάνει ζημίες.  

Ο σκύλος θέλει φροντίδα και εκπαίδευση για να συμβιώνεις μαζί του αρμονικά!!!!!

Πάρε crate (Συρμάτινα Κλουβιά Σκύλων) μεγάλο (αλλιώς θα πηδά και θα βγαίνει από τα ανοιχτά) και βάλε το κρεβάτι του εκεί μέσα να το αγαπήσει από μικρό. Τάιζε το εκεί μέσα μέχρι να το αγαπήσει.  Όταν φεύγεις για την δουλειά βγάλτο πρώτα μία βόλτα, έχε το σε ένα δωμάτιο χωρίς πράγματα για ζημίες ή σε μεγάλο crate και σαν γυρνάς βγάλτο μία μεγάλη βόλτα. 

Οι βόλτες θα πρέπει να σου γίνουν μέρος τις καθημερινότητας σου, έχει ανάγκη να περπατήσει , να κουραστεί, να εκτονωθεί ο σκύλος σου δεν μπορεί να είναι όλη μέρα κλεισμένος να βαριέται σε ένα σπίτι. 

Ναι ένα δευτερό κουτάβι θα είναι καλό μα παρτα μαζί να μην δημιουργεί μετα ζήλια και προβλήματα συμπεριφοράς.  Εάν μπορείς να αντέξεις οικονομικά και με τον απαιτούμενο χρόνο που θα θέλουν 2 κουτάβια και μετα σκυλια.

Το σκυλί έχει έξοδα μπορείς να το διαχειριστείς και αυτό?

Το σκυλί έχει συναισθήματα δεν είναι παιχνίδι, εάν το παρατήσεις θα πάθει κατάθλιψη, δεν θα μπορεί να ζήσει έξω εφόσον έμαθε μέσα σε σπίτι. 

Εάν δεν μπορείς να το δεις σαν παιδί σου , σαν κάτι που έχει ανάγκες και δικαιώματα μη πάρεις σκύλο για να το παρατήσεις.

Μην ακούς όσους από άγνοια θα σου πουν να το δέρνεις με εφημερίδα ή περιοδικό τυλιγμένο όταν θα κάνει αταξίες. Ναι θα νιώσεις θυμό με τις ζημίες που θα κάνει μικρό μα με το να το δείρεις απλά θα το κάνεις να σε φοβάται και όχι να σε σέβεται. Θα τις κάνει στα κρυφά ή θα γίνει επιθετικό απέναντι σου.  Βάλε στα έπιπλα σου χοντρό νάιλον, τυλίξετε τα με αυτά και βάζε αιθέριο έλαιο – βρες πιο το απωθεί και ρίχνε 1-2 σταγόνες-  ( εγώ έβαζα λεμόνι ) και δεν τολμούσε να δαγκώσει το έπιπλο μετά. Μην το λυπάσαι και λες δεν βαριέσαι, να λες όχι δυνατά και άγρια και να έχεις κάπου για τιμωρία να το βάζεις που να μην έχει πολύ χώρο για μετακινείτε για 5 λεπτά . Μετα να τον βγάζεις να τον χαϊδεύεις για να δει τι θα χάσει όταν πάει τιμωρία και εάν πάει να κάνει πάλι τα ίδια (δάγκωμα σε σένα ή σε έπιπλα) πάλι τα ίδια τιμωρία με το όχι , ξανα και ξανα.  Καλά κατάλαβες!! Ξέχνα τον ελεύθερο χρόνο που είχες τώρα θα πάει στην εκπαίδευση ώστε μετά όταν θα γίνει 1,5-2 ετών να μπορείς να συμβιώνεις τέλεια μαζί του!!  Ναι τόσο τραγικά, εάν το βλέπεις τραγικό όλο αυτό μην πάρεις σκύλο.  Εάν δεν μπορείς να το δεις ως  επένδυση του χρόνου σου, ως χαρά που θα ασχολείσαι μαζί του μαθαίνοντας το, μην πάρεις σκύλο. Ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι!!  Είναι σύντροφος ζωής!!! Διάβασε, μάζεψε λεφτά για εκπαιδευτή και τα έξοδα του ( 200 ευρώ για τα πρώτα εμβόλια που θα κάνει  και τροφή βάλε και την προίκα του αλλά 100-200 ευρώ ανάλογα τι θα πάρεις…) και μετα πάρε ένα.

Όσο αφορά για εκπαιδευτή να του φέρεται θετικά με επιβράβευση όπως και εσύ. Κάνει κάτι σωστό λιχουδιά και μπράβο.  Μην νομίζεις πως ο εκπαιδευτής θα πάρει το σκυλί σου σπίτι του και θα στο φέρει στρατιωτάκι.  Όχι φίλε μου, θα σου δείχνεις πράγματά τα οποία εσύ μετα θα αφιερώνεις ώρες να τα δείχνεις ξανα και ξανα στο σκύλο σου. Καλύτερα να τον πάρεις όσο είναι μικρό κουτάβι να σε βοηθήσει να μάθεις το κουτάβι πως να φέρεται για την δική του ασφάλεια και την αρμονική σας συμβιώσει. Γιατί πρέπει να περνάς και εσύ και αυτό καλά και όχι ο ένας εις βάρος του άλλου.

Τώρα εάν θες σκύλο για την αυλή σου να τον έχεις παρατημένο εκεί τι να πω, κρίμα, ο σκύλος θέλει αγάπη και φροντίδα ακόμα και σε αυλή να ζει και όχι μέσα στο σπίτι.

Και ναι το σκυλί σου εάν σου θυμώσει θα σου κατουρηση όπου να νε ή θα κάνει κάτι άλλο γιατί έχει αισθήματα.

Και ναι θα γεμίζουν τρίχες τα ρούχα σου και το σπίτι σου όλο  και ναι θα πρέπει να μάθεις να μην σε ενοχλεί αυτό και τα πατουσακια που πάτησαν πάνω στην κατουρημένη πάνα και που θέλει να σου γλείφει τα πόδια χαχααχαχαχ

Και τα δοντάκια του θα πέσουν και το τρίχωμα και ετοιμάσου να βγάζεις τρίχες από το στόμα σου χααααχαχ να πηδά πάνω σου από χαρά και να βογκάς χαχαχαχα

Και να μάθεις το κουτάβι να μην τρώει ότι βρει από κάτω, γίνεται με υπομονή και εκπαίδευση, εγώ το έκανα μόνη μου μπορείς και εσύ! Πήρα από έξω ότι έτρωγε – φύλλα πεσμένα + τσόφλια από σπόρια + τσόφλια από φιστικιά αυγινής κτλ) τα έβαλα στο πάτωμα στο σαλόνι και όταν πήγαινε να τα φάει σηκωνόμουν έλεγα όχι και δεν τον άφηνα.  Μετα του φόραγα το σαμαράκι και περπατούσαμε από δίπλα τους και σαν πήγαινε να τα φάει τραβούσα το λουρί να μην τα φτάσει έλεγα όχι.  Μόλις φτάναμε στο χολ του έδινα λιχουδιά έλεγα μπράβο που δεν τα  έφαγες.  Μετα άφηνα λιχουδιά στο χολ το βλέπε και πάλι περπάτημα μπροστά και δίπλα από τα αραδιασμένα τράβηγμα και φτάναμε στο χολ και τον άφηνα να την φάει την λιχουδιά για να μάθει πως τρως μόνο αυτό που εγώ σου πω.  Ξάπλωνε κοντά τους και μυξοέκλαιγε στην αρχή που δεν τον άφηνα να τα φάει.  Τα μάζευα μετα και την άλλη μέρα τα αράδιαζα πάλι για 2-3 ώρες. Σε 5 μέρες δούλεψε και έξω ένα όχι και τράβηγμα αρκούσε μέχρι που σταμάτησε! Βέβαια πάντα κοιτάμε κάτω στην βόλτα και εάν υπάρχει ριγμένο φαγητό δεν τον πάω ξυστά από εκεί και ας μην ορμά να το φάει ( δεν αλλάζω δρόμο απλά έχω του νου μου δεν τον αφήνω ούτε να το μυρίσει λέω όχι και τραβώ το λουρί εάν πάει να μυρίσει).

 

Και όταν τρωτέ εσείς ποτέ να μην του δίνετε να φάει βαλτέ το κάπου που να μην σας φτάνει στο κλουβί του  ή κάπου ώστε ν α μάθει πως τρωτέ εσείς και άλλοι και δεν πηδάμε πάνω τους να αρπάξουμε φαγητό.  Εγώ επειδή δεν έχω πόρτες στο σαλόνι και στην κουζίνα βάζω κάγκελα από το ειδικό πάρκο ως πόρτες.

Μην παίρνετε λουρί πάνω από 2 μέτρα μην το μαθαίνετε να φεύγει μακριά σας αλλά να περπάτα κοντά σας.  Μπορεί να τρομάξει από κάποιον και να γίνει επιθετικός ή να περάσει ποδήλατο και να χτυπήσετε όλοι σας και σκεφτείτε και τους άλλους γύρω σας που δεν θέλουν τα ζώα. Μικρό λουρί και πάντα δεμένο έξω όταν το βγάζετε.

Μην το αφήνετε να ορμά στις γάτες κρίμα είναι έλεος, όταν ξέρετε πως το σκυλί σας ορμά σε άλλα σκυλιά μην το αφήνετε να πλησιάζει και να δημιουργεί φοβίες σε άλλα σκυλιά. 

Βαλτέ κάγκελα πάρκου στο καλάθι στο μπάνιο π ου πετάτε τα σκουπίδια σας, λατρεύουν να το αναποδογυρίζουν και να τα τρώνε.

Μην το μαθαίνετε σε κακές συμπεριφορές, ότι δεν μάθει δεν θα το κάνει και θα ζείτε αρμονικά μαζί του.

Μην μαθαίνετε στα παιδιά να φοβούνται τα ζώα αλλά ούτε και να τα τρομάζουν (φωνάζουν δυνατά, να πηδάνε ξαφνικά εμπρός τους, να κουνάνε τρελά τα παιχνίδια στην μούρη τους..) και να τα ενοχλούν διαρκώς θα επιτεθούν και δεν θα φτιάνε τα ζώα για αυτό. Όπως εσύ θα νεύριαζες και θα φώναζες σε κάποιον που θα σε ενοχλούσε έτσι θα κάνουν και αυτά μα αυτά θα δαγκώσουν.

Να μαζεύετε τα κακά του στην βόλτα!!!!

Εγώ φιλοξένησα κουτάβι για 3 μήνες και το εκπαίδευσα  για να το πάρει ο αδελφός μου, ο δικός μου ήταν 6-7 μηνών και το άλλο 2. Εκεί έμαθε ο δικός μου πως να φέρεται στην βόλτα στα άλλα σκυλιά αλλά έγινε επιθετικός στο σπίτι και μετα σαν έφυγε το κουτάβι μου πηρε 30 μέρες να τον ηρεμήσω με πολύ εκπαίδευση με όσα είχα δει από βίντεο εκπαιδευτών ξένων.   Το πρόβλημα ξεκίνησε την ώρα του φαγητού που ήθελε να φάει το φαγητό του άλλου μωρου και δεν τον άφηνα και μετα πήγε και στα παιχνίδια. Προσοχή όταν φέρετε νέο ζώο στο σπίτι, πρώτα ρωτήστε ειδικό τι ν α κάνετε.

Μάθατε τα παιδιά σας να μην τρομάζουν και να τρομάζουν τα ζώα γιατί δεν θα φταίει το ζώο εάν επιτεθεί άλλα αυτά τα ίδια. Εξηγήστε τους το γιατί.  «Όπως εσύ θα νεύριαζες και θα φώναζες σε κάποιον που θα σε ενοχλούσε έτσι θα κάνουν και αυτά μα αυτά θα δαγκώσουν.»

Το ζώο όταν μάθει σε κάποιον να τηρεί κάτι δεν σημαίνει θα το τηρεί και στα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού εάν και εκείνα δεν τον μάθουν να τους σέβεται.  Πρέπει όλη η οικογένεια που ζει στο ίδιο σπίτι να συμμετέχουν στην εκπαίδευση. 

Όσο αφορά για εκπαιδευτή , εάν δεν μπορείτε οικονομικά πρώτα μαζέψτε τα χρήματα και μετα πάρτε το σκύλο.  Σε κάθε λάθος συμπεριφορά δώστε 20-30 ευρώ έστω για 1 μάθημα να σας δείξουν τι να κάνετε και μετα εφαρμοστε το.  Και να θυμάστε ποτέ δεν σταματά η εκπαίδευση αλλιώς την ξεχνάνε και αυτά. Θέλει μήνες μάθησης και σταδιακό ελάττωμα του μαθήματος για να γίνει συνήθεια στον σκύλο. 

Θα έχεις να νοιαστείς για την ασφάλεια –την υγειά του για μία ζωή μα αξίζει!!!

Πάμε τώρα στα θετικά της συμβίωση σου με έναν σκύλο!!

Η αγάπη που θ α πάρεις δεν περιγράφεται!!  Κάνεις δεν θα σε αγαπήσει έτσι!! όταν θα πονάς θα κάθετε ήρεμο πάνω σου ή δίπλα σου και θα νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία!! Όταν θα έχεις νεύρα ή στεναχώρια θα το αγκαλιάζεις, θα παίξεις μαζί του και θα ξεχαστείς θα γεμίσεις με χαρά!!! Θα σε κάνει παρέα να περπατάς, θα βγαίνετε μαζί και δεν θα νιώθεις μόνος για να βγεις!! Δεν θα είσαι πια μόνος!! Όταν θα νιώθεις πως δεν σε καταλαβαίνει κανείς θα το κοιτάς θα το χαϊδεύεις και θα νιώθεις όμορφα!! Το σκυλί είναι δωρεάν ψυχοθεραπεία!! Είναι το φιλαράκι σου!! Θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο κοινωνικός βγαίνοντας βόλτες μαζί του γιατί θα σου μιλάνε διάφοροι με σκυλιά ή χωρίς σκυλιά!! Θα σε κάνει να σηκωθείς από τον καναπέ που βουλιάζεις και να ασχοληθείς με κάτι άλλο πιο ευχάριστό, μαζί του!! Θα σε βγάλει από το να σκέφτεσαι μόνο προβλήματα και θα σου δώσει χαρές και γέλια!!   

Η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια!! Θα είναι γεμάτη τρίχες, σάλια χαχααχαχ και πολύ μ α πολύ αγάπη!!! Εάν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις!!!

Ελπίζω να μην σας κούρασα και να τα βρείτε έστω και λίγο βοηθητικά όλα αυτά.  Και μη ξεχνάτε επιβράβευση σε κάθε θετική συμπεριφορά που βλέπετε να κάνει από μόνο του!!